Sidor

18 juni 2008

FRA får "avlyssna" riksdagsledamöterna

Den föreslagna FRA-lagen är betänklig ur de flesta aspekter.
En sak som borde bekymra rikdagsledamöterna är, förutom att den är slösaktigt dyr (vakna Anders Borg!) och onödig, att ledamöternas e-mailande fastnar i FRAs nät.
Det innebär att såväl ledamöterna som deras väljare och andra som vill debattera politik med dem övervakas. Riksdagsdatorernas trafik går nämligen via utlandet. Via Tyskland, vilket jag lätt kan se när jag kollar loggen för min hemsida...

Vart tog den fria debatten, utan sanktionsrisker, vägen? Visserligen verkar många riksdagsledamöter vara långt ifrån det vanliga livet, men vet de att de också löper risk att övervakas av FRA?

3 kommentarer:

  1. Anonym13:08

    Självklart är lagen betänklig. Alternativet är ännu betänkligare.

    Låt oss basera vårt ställningstagande på ett klart och tydligt resonemang.

    Staten är inte enbart ond. Den skyddar oss mot externa hot.

    Staten är inte enbart god. En utgör i sig ett internt hot.

    I ett samhälle där det interna statshotet väger tyngre än det externa hotet, mot vilket staten skyddar oss, tillfrågas inte folket överhuvud taget. De kontrolleras och berövas sin integritet under alla omständigheter.

    Så är inte fallet i Sverige. Därför bör vi säga ja till den här lagen.

    M v h,
    Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera
  2. Rätt så långt att staten (Svenska staten, just nu) inte är enbart god eller ond. Men, trots meningsskiljaktligheter, i dagsläget dock mera god än ond.

    Jag drar därför en en helt annan slutsats än vad Peter I gör. Eftersom staten inte är odelat god, och än mer, eftersom den tämligen snabbt kan bli övervägande ond, så skall "vi" (=riksdag och regering)INTE underlätta för det onda att ta över! Ge inte "onda" krafter instrument (som FRA-lagen) som de kan missbruka!
    Gör det i st svårare för onda krafter att ta över. Och ju svårare i ett övergångsskede, desto större chans för goda krafter att bevara demokratin i någorlunda oanfrätt utsträckning.

    SvaraRadera
  3. PS. Betänk att just nu förefaller, i opinionundersökningar, sverigedemokraterna ligga snubblande nära riksdagsmandat i nästa val. Vilka påtryckningar kan de göra, i ett osäkert parlamentariskt läge, om hur medborgarnas åsikter skall kontrolleras och "äktsvensk" konformitet åstadkommas? DS.

    SvaraRadera