Sidor

16 juli 2022

Robertsfors och Forsgrens historia

Robertsfors. Ett samhälle i Västerbotten. Som Eric Forsgren skildrat historien om.  Robertsfors var det samhälle där min far (Erik Valfred Forsgren f.1891, d 1982), växte upp i, tillsammans med sin far Erik Anton Forsgren och sin syster Vanja Theresia Forsgren. 
Författaren, Eric Forsgren (f. 1928, d 2018)  till boken om Robertsfors historia, känd bl a  som teve- pionjären betr att skildra övre Norrland, växte också upp i Robertsfors sina första sjutton år.  Vi är släkt. Min far och Erics far Signar F var kusiner (om jag minns rätt vad pappa berättde för mig  ngn ggn på 1970-talet.) 
När jag (och  bl a min son, som också heter Erik) nyligen for ner till Robertsfors (och Sikeå, där pappa påbörjade sin färd till Amerika), för att se till en familjegrav där och "förgylla" texten på gravstenen, så införskaffdes också Erics skrift om Robertsfors. 
Min far var utbildad målare, men en tid innan min far åkte västerut så arbetade han vid kraftverksbygget i Fredriksfors lite nordväst om själva Robertsfors samhälle. 

Primärt gjordes inköpet  för att se om vi kunde hitta några intressanta notiser i den med personliga kopplingar. Några fanns, men också sådant som var av lite vidare kopplingar. Samt en väldigt gedigen  historik över Robertsfors och bygden långt, långt bakåt  i tiden - och fram till slutet av 1990-talet. 

När jag bläddrade i boken var bland det första jag såg att en familj Forsgrenare var mycket aktiva i Roberstsfors musik- och kulturliv från 1960-talet och flera decennier framåt. Lennart och Vivi-Anne Forsgren. Något som jag inte noterade då, upptagen av värnpliktsutbildning  på I 14 i Gävle och av annat  
   Under 1980-talet var jag kyrkokamrer i Skellefteå St Olovs församling (pendlande från Piteå), Kyrkoherde i St Olov var då Lennart Edquist. Ser i boken att Lennart Eq tidigare var präst i Robertsfors, 1968-72,  helt okänt för mig - och min koppling via förfäder till R-fors, och f ö även till Boliden, var säkert helt okänt för honom.                   
     I boken hittar jag också en bild av missionskyrkan i R-fors, där min far var aktiv medlem,  efter hans återkomst från USA 1920, och till slutet av 1920-talet, då han flyttade till Boliden - och blev aktiv där i missionsförsamlingen, byggde kyrkan där och några år var församlingens ordförande. 
   Från tidigt 50-tal växtr jag upp i Vallsta, Arbrå kommun, och där fanns en provinsialläkare som hette Grapengiesser (som undersökte mig ett antal gånger). Nu ser jag att i Robertsfors fanns några decennier tidigare en bruksdisponent vid namn Grapengiesser. Det är väl inte en alltför vågad gissning att dessa herrar var släkt.. 

Plats här kanske att inflika att min mor var Gertrud Margareta Forsgren,  född Carlsson, i Sollefteå. Hennes föräldrar var Carl Leonard Carlsson - C.L. eller ibland, familjärt kallad Leonard, och Lydia Carlsson (Lidström).

Mer om dessa, och mammas syskon, finns här och där (t ex i bloggen Forsgrens bilder) ... och mer kan komma så småningom i denna blogg. Kanske, eller i en separat bloggpost. Det finns mycket, delvis nyligen upptäckt, material om dem också. Liksom om pappa och hans förfäder.  Puh. 


( måste här göra ännu en paus, hoppas senare hinna och byggga vidare på texte med mer om orten och kopplingar till Forsgrens historia... "släktforskning" 

kolla gärna nu och då ) 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar