Naturligtvis är den största opinionsmätningen själva valet.
När det är sagt så konstaterar jag att SCB:s senaste mätning omfattar 9000 personer och sägs vara den största i sitt slag.
Vad säger då den?
Jo, de två stora partierna s resp m, de minskar båda. Och det skiljer ca 10% mellan dem till s favör.
Sd är tredje parti och ligger strax under 10%
Folkpartiet har de lägsta siffrorna sedan på 12 år, bara strax över 5%.
Centern och kd ligger också illa till, men har i denna mätning kravlat upp sig över 4%-spärren, vilket kanske gläder Reinfeldt, och säkert Annie Lööf och Göran Hägglund.
Vänstern och miljöpartiet är båda större än de tre små allianspartierna, men ligger ändå rätt illa till.
De som lämnat moderaterna har i stor utsträckning gått till Sd... medan de som lämnat folkpartiet och centern idag i stället håller på sossarna. Alltså, moderaterna är inte nog höger, och de besvikna går till sd.
Men fp och c är för mycket höger och tappar till sossarna.
Frågor och slutsats?
Väljer moderaterna att bli mera främlingsfientliga och höger för att inte tappa mer till sd?
Men då förlorar fp och kanske c/kd röster till s eftersom de ingår i alliansen. Och alliansen förlorar än mer i förhållande till de röd-gröna.
"Får" fp profilera sig mera och bli mera socialliberalt igen så kan det behålla och kanske ta tillbaka röster från s och mp. Inte minst från s-sympatisörer som inte gillar sällskapet med v. Det skulle alliansen vinna på, om än kanske inte tillräckligt för egen majoritet.
(Men kanske skulle det ge underlag för en regering med sossarna, fp och mp.)
Frågan är dock om fp idag vill återvända till socialliberalismen, och om moderaterna skulle godkänna en sådan politik. Jag tror inte det - möjligen i ett valmanifest, men inte i praktisk politik.
Vad c och kd ska göra för att säkra sig ovan 4%, det vet jag inte. Klarar de inte gränsen är alliansens saga all. Men moderaterna har inte råd med att stödrösta på så osäkra kort som c och kd, för då tappar de i tyngd inom alliansen.
Av ren självbevarelsedrift måste givetvis alla småpartier, även på den rödgröna sidan, skärpa till sina profiler, inte minst för att visa ideologisk hemvist. Det gör att "blocken" inte är så självklara alternativ som de idag vill utmåla sig. Men det är en annan sak.
Och när valet är över får väl alla partier rannsaka sig själva och andra, för att se om och var det finns samarbetspartner som inte smakar för illa. Sakligt och ideologiskt.
Jag tror det vore bra för både C och Fp att bryta Alliansen och profilera sig, Fp mot en mer socialliberal profil och C mot landsbygdsfrågor och decentralisering. S tar redan ut distans från V och Mp, för att bryta blocktänkandet och för att driva sitt eget program.
SvaraRaderaEn egen profilering för C och Fp, skulle innebära att bryta eller försvaga Alliansen, och förefaller mindre trolig inför detta val, men förlorar man valet, vilket verkar troligt, är det nog slut med gemensambad och korvgrillning, och dags för kärnväljarnas återkomst.
Ja, Bertil. Ungefär så resonerar jag också
SvaraRadera