Regeringen inför förhandsgranskning av nya programtjänster hos public service. Det skriver DN idag.
Cheferna på SR, SVT och UR är givetvis kritiska, och anser att det strider emot grundlagen. Det vill jag nog mena också. Och skulle det finnas någon lucka så bör den täppas till.
Detta är ännu ett exempel på att vi behöver en författningsdomstol.
Regeringen vill gynna de kommersiella stationerna, men gör i st public service handikappat. Konkurrenterna kan helt fritt stjäla stjäla ideerna från SVT etc.
Och vart tog själva tanken med public service vägen? Ska det inte betyda fri och obunden radio och teve i allmänhetens tjänst?
Regeringens beslut med förhandsprövning kommer betyda tvärtom att den ser SR, SVT och UR som husbondens röst.
Och hur kommer man tillrätta med detta då? Regeringen har beslutat. Riksdagen lär väl tiga still. Vem kan överklaga vart?
Vi har ju ingen författningsdomstol.
Jag har förstått beslutet som ett försök att stoppa SVT's satsningar på lekprogram. Stjärnor på slottet, Robinsson, Så ska det låta och liknande produktioner skulle lika gärna någon av de kommersiella kanalerna kunna sända. Låt dom göra det och belasta inte licensbetalarnas pengar med sånt som lika gärna kan produceras kommersiellt.
SvaraRaderaKanske skulle då valpejl.se bannas? De etablerade vill ju inte att nya partier får mediauppmärksamhet.
SvaraRaderaJag ser nu att "de" har nu rensat bort Piratpartiet och Aktiv Demokrati från Alla partier-listan.
SvaraRaderaJohan B. Icke! Det är möjligt att det kan finnas sådan underliggande tanke hos någon. Regeringens beslut leder dock till ett stoppande av all utveckling av public service. Om ngt godkänns av den nya "censuren" så kommer godbitarna tas av kommersiella konkurrenter. Man kan tycka vad man vill, och det gör man, om en del av dagens utbud, men censur i form av förhandsgranskning hör inte hemma i ett öppet samhälle! Reglerna kan användas godtyckligt av nya regeringar och deras drängar. Eftersom demokratin gradvis urholkas är det en reell risk.
SvaraRaderaSjälvfallet ska public service hålla en hög nivå på allt de gör, men det betyder inte att de ínte ska få göra program för en bredare publik. Tvärtom bör i uppdraget ligga, med medföljande resurser, att ge god kvalitet till en bred publik.
Det uppnår regeringen inte genom att införa censurliknande regler och myndigheter. Sådant leder tvärtom till ett odemokratiskt samhälle.
Aktiv demokrat.
SvaraRaderaAtt banna Valpejl? Kanske det? I vart fall är det troligt att idén inte skulle hinna behandlas och beslutas om förrän ett val är över...
Att just denna idé skulle stjälas av kommersiella kanaler är däremot inte troligt. Hur mycket annonstid skulle de kunna sälja på Valpejl...
SR/SVT har alltid varit Husbondens radio och TV, sedan starten 1925.
SvaraRaderaFor att kvala in som någon form av chef sa maste man ha en bakgrund som politisk kommisarie i nagon av riksdagspartierna.
Den s.k public service ar ett skämt.
Dennis. Nja, i viss mån har du rätt, men ändå har SR-koncernen haft rätt fria händer (stundtals, minst påtagligt kanske under WW2). Och ngt slags objektivitet, främst i form av att som regel ska båda sidor få komma till tals. När det finns olika åsikter. Vilket bl a kan "bevisas" av att SR/SVT anklagas från BÅDE höger och vänster för bristande objektivitet.
SvaraRaderaDet som nu är i fara är att styrningen blir hårdare, framför allt kan det innebära att kvalitetsprogrammen får alltmer trångt att utvecklas.
Att det blir alltmer samma jämntjocka gröt (eller urvattnade välling) i såväl public service som i de kommersiella kanalerna.
Att gå från att granska programidéer till att granska innehåll i program är inget stort steg. Efter några år så kommer regeringen snart att granska nyheter och dokumentärprogram så att inget sänds som kan skada marknaden.
SvaraRadera