Sidor

13 november 2010

Vi kräver en lag om lagring av privat kommunikation! Vilka partier sa det inför valet?

Jag för en diskussion med Hans Lindblad (fd fp-riksdagsman) om sådant som rör polisens effektivitet och pålitlighet, om vi kan ha förtroende för den. Men även om vad man kan förvänta sig av politiska partier. En del av vad han anser har jag helt nyligt publicerat på denna blogg.

Som apropå till justitieminister Beatrice Asks förslag om datalagringslag/övervakningslag (med tillhörande övervakningsskatt) betonar han bl a följande.

Det krävs förtroende för myndigheter innan man ger dem stora befogenheter.
Vad gäller telefonavlyssning sades att rättssäkerheten låg i att det krävdes domstolsbeslut för varje person som telefonavlyssnades.
Men det visade sig inte stämma när den telefon som avlyssnades t ex fanns hos en hyresgästförening med många som använder telefonen i fråga.

Senare framkom också att domstolar i praktiken aldrig sade nej till ansökan, och att avlyssningen kunde fortsätta mot personer trots att de avlyssnats i 7-8 år utan att polisen funnit något olagligt.

Vad gäller Asks nya övervakningslag så tycker Hans att man borde ha lärt sig något av historien kring FRA-lagen. Där bestämde sig stats- och försvarsministrarna, på uppmaning av FRA:s generaldirektör som rimligen var jävig i frågan.

Dessa två övertygade sedan övriga statsråd som fick i uppdrag tvinga riksdagsgrupperna. Vanliga partimedlemmar tillfrågades inte. Nu bör man göra tvärtom, alltså diskutera ute i partierna, som underlag för riksdagsgrupperna, som i sin tur lämnar förslag till regeringen.

Intgegritetskränkningen är i sig allvarlig, men integritetskränkning i kombination med toppstyrning vore ju att helt i onödan dra på sig en ny skandal liknande den med FRA-lagen. Hans säger att han kan ha missat något, men var det något av allianspartierna som i sina valmanifest lovade att införa lagring av enskildas SMS och e-post?
Det parti som lovat sådan lagringt bör väl stå kvar vid löftet, men i varje fall har inte Ask sagt att allianspartier utlovade något sådant. (Så långt Hans L.)

Just det. Jag kan inte heller erinra mig att något alliansparti i sitt valmanifest krävt en övervakningslag, i stil med vad Ask nu föreslår. Tvärtom så gömde och mörkade Ask och allianspartierna detta förslag. De ville inte ha upp det i valrörelsen!

Därför är det djupt ohederligt att nu föreslå detta, som på intet sätt är förankrat och inte heller utlovades före valet.

Däremot så vet jag ju att Thomas Bodström bl a i en radiodebatt med piratpartiets Anna Troberg starkt förespråkade lagen. Men det kändes inte som ett tungt krav från sossepartiet som sådant. Dock känns det logiskt att nu andra mer el mindre framstående sossar gillar Asks förslag men vill ha skärpningar av det.

Man kan verkligen, som FarmorGun, fråga sig vad regeringen har för motiv för denna övervakningslag. Och "nödd och tvungen" att gå längre än EU kräver, och det utan att fört fram det i valrörelsen??? Visst undrar man över hur regeringen ser på sina väljare, ja på demokratin.

3 kommentarer:

  1. Anonym16:30

    T'änkte bara säga attjag gillar din blogg, läser ofta kommenterar aldrig förrän nu!

    Tack för att du skriver.

    /Linda

    SvaraRadera
  2. Svaret på din fråga: Socialdemokraterna.

    Morgan Johansson(S) är socialdemokraternas högsta höns på datalagringsdirektivets väg genom riksdagen. Detta i egenskap av Justitieutskottets ordförande. Den plats som var Thomas Bodströms under valkampanjen. Ett rödgrönt gemensamt förslag fanns en tid men Vänsterpartiet/Miljöpartiet backade. Det är därför det inte finns en RödGrönt samarbete i dag. Och, här är jag övertygad, till socialdemokraternas glädje. Det RödGröna samarbetet var ett fiasko från dag ett.

    länk:
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/datalagring-s-lagringstiden-i-kortaste-laget-1.1206643

    SvaraRadera
  3. Tack Linda.

    Minata. Ja, att Morgan J kör Boströms intensiva övervakningslinje i närmast gammal öststatsstil, det är ju känt. Men inte minns jag att (s) hade det som ett uttalat krav som parti. Mona var nog lite mera öppen för en modernare syn.
    Nu är fältet fritt, och Morgan Johansson verkar ju vilja klättra. Vilket bör uppmärksammas av alla som står för yttrandefrihet och integritet.

    SvaraRadera