Sidor

28 februari 2010

Trött på att skriva? Var inte blyg... Eller en tanke om el-en.

Visst kan man bli trött på att skriva. Både av tidsbrist och någon enstaka gång beroende på att man tycker att andra skriver så bra och mycket att ens egna tankar känns små. Alternativt att det som händer är för stort. Men våra liv består av både stort och smått. Att skriva och reflektera över vad andra tycker eller resonerar runt är en del av detta. Något som ofta slår mig när jag läser FarmorGuns betraktelser.

Såg i en kommentar hos Mark Klamberg att han ibland blir trött på det han skriver och raderar det. Det kan jag förstå, men ändå ... I det aktuella fallet hade han raderat sin tanke om att han saknade reaktioner betr integritetsaspekten när det gäller frågan om timvis el-mätning.

Erkänner att jag inte genast tänkte till på det sättet, men att det är något man borde grunna över också. Så, även om Mark (eller vem som helst) inte orkar utreda en frågeställning djupare, eller att argumentera kring den, så kanske det kan vara något som får andra att tänka till. Vilket ju sällan kan vara fel.

För att ta just detta exempel. Kan det vara vettigt att skapa - eller godkänna - instrument för att kartlägga våra liv genom att mäta vår el-konsumtion timme för timme? Även om det angivna ändamålet givetvis inte formuleras så, utan för att ge oss en chans att styra vår el-konsumtion - med syftet att spara.

En annan reflektion kring detta är denna. Tror Maud Olofsson, som uttalade sig om timvis elmätning, eller andra ledande politiker, eller vissa bloggare för den delen, att normala konsumenter av el, med normala inkomster, inte redan sökt spara mesta möjligt även genom att styra el-förbrukningen???

Jag blir faktiskt lite trött på råden som kommer om hur vi ska spara el. De tycks utgå från att vi slösar på el idag. Kanske de som ger råden slösar, men de flesta av oss andra har redan sänkt temperaturen till ett snäpp under den behagliga. Vi har släckt lamporna, dragit ut sladdarna för att undvika stand-bye. Vi vill dock gärna ha någon plusgrad i sovrummet under natten. I övriga rum så är det kyligare. Men ska vi diska och köra tvättmaskinerna under nattetid så måste vi skruva upp värmen en aning utanför sovrummet också.

Fastän, det är klart, denna vinter skulle man strängt taget inte behövt ha frysen igång. Det räcker ju med att lägga maten ute på balkongen eller altanen. Och kylen är onödig den med, när man inte har råd att ha fler plusgrader i köket än det är i ett kylskåp.

Nej, de som inte fryser (även inomhus) denna vinter och som inte klagar över el-räkningarna, det har antingen lite för höga inkomster så de inte behöver spara på värmen. Eller så har de inte sett räkningarna än. (OK, någon kanske har fjärrvärme, bergvärme el likn vilket dock förutsätter en börs som tillåter de investeringarna.)

Väldigt många sparar på elvärme till övermått redan idag, och får ändå skyhöga el-räkningar.
För miljöns skull vore det självfallet bra om även (de välbeställda) slösarna sparade in på sin el-konsumtion.

För oss andra är det el-priserna som är det intressanta. Att vi ska kunna hålla både en hyfsad "värme" och slippa få el-räkningar som är flera tusenlappar högre per månad än normalt denna vinter.

Och slippa att ge politiker och myndigheter möjligheten att kolla precis varje timme också hur vi använder den el vi behöver.

2 kommentarer:

  1. SÄPO behöver ju veta den timvisa elförbrukningen för att planera installationen av buggarna i ditt hem.

    Nej, nu får det vara nog med övervakning av svensken! Jag vill känna mig fri i mitt eget land!

    Den egentliga avsikten verkar vara brottsbekämpning och mer övervakningsinformation. För vi kan ju själva läsa av vår elförbrukningen på elmätaren och timpriset på Nordpool om vi vill.

    Likaså detta med el-besiktning. Branschen vill bara tjäna mer pengar, vilket säkert någon lobbyist lobbat in denna lag. Vi kan ju själva se vår årliga elförbrukning på räkningen.

    SvaraRadera
  2. Jag läser av mest varje dag o noterar min förbruking varje vecka. Det räcker för mig. Vill inte att Storebror ska veta allt. Ofarligt kanske, men kan missbrukas en vacker (eller dålig) dag. Om jag t ex är bortrest en vecka eller så, så kan storebror se det på min förbrukning. Varför?

    Hörde i radion i morse en entuastisk teknisk förspråkare för tim-mätning. VErkade helt omedveten om riskerna, men SÅ glad över teknikens framsteg.

    SvaraRadera