Sidor

14 maj 2009

Var finns det liberala alternativet?

Mikael Elmlund, bloggaren "Liberal och långsint" frågar idag vart en liberal väljare ska ta vägen. Mikael har varit aktiv centerpartist, men i likhet med många andra blivit besviken på centerstämmans negativa inställning till integritetsfrågorna. Han har lämnat centern, och undrar vart han ska ta vägen.
http://mikaelelmlund.wordpress.com/2009/05/14/vart-ska-en-liberal-valjare-ta-vagen-nu-for-tiden/

Jag har i och för sig diskuterat denna problematik tidigare, men det kan finnas anledning att ta upp det igen. Vi är många liberaler som inte känner igen oss i dagens partibild. Vilket borde vara något för t ex folkpartiets och centerns partiledningar att tänka på. Och, varför inte, för miljöpartiets.

Mikael slutade sitt inlägg med att han skiter i finanskrisen. Eftersom integritetsfrågan, friheten är så mycket viktigare i dagens läge.
Till det säger jag som så:
Ja, inte skiter jag i finanskrisen eller lågkonjunkturen, den drabbar mig och min familj hårt. Men, faktiskt, i övrigt kan jag bara instämma i din klagan Mikael…
I valet mellan frihet eller sänkt skatt väljer även jag friheten.

Trots allt känns det enklare att rösta i EP-valet än i det kommande riksdagsvalet. I EP-valet är det rikslistor, och gillar man inte partiet kan man ändå kryssa någon som känns rätt som person. Men jag har inte bestämt mig än.

I riksdagsvalet är det värre. Det är inte säkert det kommer att finnas sant liberala kandidater att kryssa fram i varje valkrets. Liksom du har jag svårt att lita på sossarna i FRA-frågan. De sonderingar jag gjorde i höstas visade på ett ointresse, som är illavarslande betr deras ordhållighet. Vänsterpartiet är omöjligt pga sin historia, många där hyllar ännu den blodbesudlade kommunismen.
Miljöpartiet har en del underligheter kvar, men är onekligen en bit på väg till att bli ett vänsterbetonad socialliberalt parti, om än ej så uttalat som de gröna i Tyskland. Och, som du säger, de vill ju så gärna sitta i knäet på sossarna. Och s kan jag svårligen tänka mig, som sagt, även om jag hittat några utmärkta sossar på internet, men de styr ju inte partiet.

Moderaterna har numera bara ett överskuggande mål: MAKTEN. Deras politik skiftar innehåll efter vad de tror för dagen är lämpligt för att fånga väljare. Det ger inget förtroende. Deras praktiska politik är ett misch-masch av gammal “hederlig” konservatism, fragment av nyliberalism, socialkonservatism (patronen) och annat löst gods.
KD är inte bättre, spec inte i integritetsfrågor. De är inte liberala och de är inte ens trogna sin moralkonservativa grund. Opålitliga.
Och fp. Jag mår illa att tänka på vad som skett med detta parti. Där finns en hel del gedigna liberaler, men de har antingen lagt av aktiv politik, eller tryckts ned så de inte vågar eller ids bråka med partiledningen. Eller ägnar sig åt perifera frågor, där de får hållas. De få som vågar käfta, de får veta att det inte är lämpligt.
Och betr (pp) tycker vi nog lika. Det de säger är bra i huvudsak. Men de är för smala. Möjligen av rädsla för att tappa en del sympatisörer, som bara vill en enda sak. Men i den saken är ju viktig, och integritet och medborgarrätt kan tas som ingång för att ta ställning i många frågor.

Dock, inte är det underligt att det förs fram propåer om att det borde bildas ett nytt parti.

3 kommentarer:

  1. Vart de äkta liberalerna, skall vända sig är en bra frågeställning Lars-Erick.
    Byta parti till ett som passar bättre, eller fortsätta intärnt som Hultin (tills han blir utkastad)?
    Klamberg fortsätter sina publikationer, det ger med all säkerhet resultat, men på mycket lång sikt.

    Det värsta är och förblir, att låta sig tystas ned. Det får bara inträffa, kampen är då förlorad.

    SvaraRadera
  2. Anonym11:53

    Jag är Humanliberal och har tidigare haft mycket gemensamt med fp och till viss del M men jag har gjort mitt val nu.

    I EU valet blir det PP eftersom jag inte kan få mig att rösta vänster och inte litar på höger. I EU-valet gör det inte heller så mycket eftersom det tom. kan vara av godo att ha en väktarröst i EU-Parlamentet som vägrar förhandla.

    I Riksdagen blir det värre - men om inte gammelpartierna slår in på nya banor blir det PP där också eftersom alternativet kommer att endera gömma sina åsikter och tystna eller att föra en kamp för demokratin på ett annat plan. Tyvärr tror jag att begränsningarna av våra rättigheter kommer att fortsätta och det innebär för mig att jag kommer gömma mig och börja gå runt övervakningssystemen med krypteringar, kontanter och kontantkort i mobilen snart. När dessa möjligheter sedan också tas bort står man inför valet att bli en brottsling genom att man vill ha ett privatliv och bestraffad för det eller bli en brottsling för att man aktivt kämpar emot systemet.

    SvaraRadera
  3. Anonym12:44

    En strimma hopp finns i detta blogginlägg av Cecilia Wikström http://ceciliawikstrom.blogspot.com/2009/05/anmal-frankrike-till-europadomstolen.html

    Annars instämmer jag i att Fp inte har visat sig vara särskilt liberala den sista tiden. /Trust Yourself

    http://oberoendesocialliberal.blogspot.com/

    SvaraRadera