Måste ett parti ha ett heltäckande program eller räcker det med en fråga, om än en viktig sådan?
Mikael Elmlunds bloggpost om medborgarrätt, centern och piratpartiet fick mig att tänka igenom den frågan igen. http://mikaelelmlund.wordpress.com/2009/04/28/kommer-centerpartiet-att-lata-piratpartiet-behalla-monopolet-pa-medborgarrattsfragor/
Enfrågesparti - eller parti med heltäckande program. Det är inte första gången detta diskuteras, speciellt då med tanke på piratpartiets (pp) uppdykande på scenen. Jag har själv efterlyst ett bredare program hos (pp). Det kan inte vara ett krav på alla partier, de väljer själva hur de vill presentera sig. Men det är väljaren som värderar partierna.
Samtidigt ligger det mycket i påståendet att de flesta partier kan sägas ha startat med "en fråga" - och med tiden blivit snart sagt heltäckande.
Det för mig intressanta är om tacklandet av denna "enda fråga" (som självfallet måste ha viss dignitet i sig, anser jag) sker utifrån något slags sammanhållen syn på samhället, det som ofta kallas ideologi.
De etablerade partierna har, förutom att de kan sägas ha startat med "en fråga" (frihandel, allmän rösträtt, miljö etc), helt uppenbart haft ideologier som de steg för steg sökt applicera på politikens hela fält. Det problematiska är att under vägen tappade de bort sin ideologi, och blev bara diversehandlare som söker maximalt med kunder/väljare. För att ta/behålla makten.
Det problematiska med (pp) är att de bara vill ha en fråga att driva. OK, tre då brukar pp-are hävda, men inom samma sektor, svarar jag. Denna fråga är oerhört VIKTIG, OCH klart grundad i en liberal samhällssyn.
Jag skulle gärna se att de vidgade sitt sortiment till fler områden, om de förmår att stå på samma bas. Men som sagt, det vill de inte. Av eget val.
Av den anledningen kan (pp) i bästa fall bara bli en tankeväckare, en varning till de gamla partierna att de tappat bort medborgarrättsfrågorna. Om detta lyckas kan (pp) tillsammans med något-några gamla, väckta partier göra en stor nytta. Och det är ju inte så illa.
Valet den 7 juni kan ge en fingervisning hur många som ser vad som är på väg. Det kan innebära att (pp) kommer in i Europaparlamentet. Det kan också innebära att de enskilda kandidater inom de gamla partierna, som kämpar för medborgarrättens återkomst som en viktig fråga, kryssas in. Det bästa vore en kombination av detta.
I värsta fall händer ingenting. Och storebrorssamhället blir ett totalitärt förtryck. Många ser det inte förrän det är för sent.
Hej Lars-Erick! Du glömmer att ta hänsyn i diskussionen till det helt nybildade Europapartiet Libertas med 5-6 kandidater från Sverige och från alla andra 26 övriga EU-länder.
SvaraRaderaHej cnab. Nej, jag glömmer det inte eftersom jag inte har den ringaste aning om vad det är!
SvaraRaderaTorde dessutom inte har någon större chans i valet som sker redan inom ca 7 veckor...
Men, berätta ändå.
Vet inte så värst mycket mer än att den irländska partiledaren intervjuades av Tomas Rahmberg i Ekots Lördagsintervju för ett par veckor sedan. Och att Rapport eller Aktuellt igår presenterade partiets svenska huvudkandidat. Mer finns på
SvaraRaderahttp://www.libertas.org.
Eftersom dom ställer upp i alla 27 medlemsländer är valresultatet inte lätt att förutspå. Den irländske grundaren var tydligen den person som i hög grad gjorde att Irland stjälpte Lissabonfördraget, d.v.s. motverkade ett Europas Förenade Stater inklusive president för Europa. Är själv med i PP som bekant och ser därför med förväntan fram emot lite nytt folk i EU-parlamentet.
Hej! Jag skrev just ett svar på kommentaren du lämnade hos mig som går ut på att hoppet lever och att bloggares kreativitet är oändlig! :-)
SvaraRaderaJa, anledningen till att de inte vill bredda sig, bottnar nog i en önskan om att inte tappa basen.
SvaraRaderaFörhoppningsvis behövs inte "pirat"-partiet speciellt länge, utan existerar blott med ett mål i sikte. Detta är dock ett mål många håller med om, är basen för ett fungerande samhälle.
Ett flytande skepp kan man styra åt många håll, men ett sjunkade vill bara bara styra åt ett.
Eller "En frisk man har många önskningar. Men en sjuk har bara en."
:-)
Jag röstar (pp) tills de inte längre behövs!
Skymt. Som du nog förstår av mina texter så har jag stor förståelse för din inställning.
SvaraRaderaMichael.
SvaraRaderaJa, hoppet vill man ju få ha kvar ändå.
Och bloggarvärldens kreativitet är stor, även om den individuella beror på dagsform och humör.