Att skriva/driva en blogg är egentligen omöjligt. Ju längre man håller på, ju mindre tid får man att skriva på den. Ju mera tid tar det att kolla upp andras bloggar och debatterna som förs där. Medan man kollar upp sådant som pågår och man är intresserad av hittar man annat intressant liksom att man missat debatter, att där finns massor att gräva i. Man hittar nya vinklar och nyheter och notiser.
Alltså, vänsterpartisten Eva-Britt Svenssons liberala förslag i EU-parlamentet om öppenhet betr ACTA gick igenom. Med stöd av fp och m-ledamöterna.
http://schmidtblogg.blogspot.com/2009/03/ang-krav-pa-information-om-acta.html
och
http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/03/europaparlamentet-kraver-information-om.html
Inför centerstämman har Mikael Elmlund lagt en motion, eller rättare sagt gjort ett upprop om att centern ska kräva att FRA-lagen ska rivas upp. I sann liberal anda.
http://mikaelelmlund.wordpress.com/2009/03/09/upprop-for-ett-centerpartistiskt-ledarinitativ-i-fra-lagens-upphavande/
Mikael E har också en kommentar till min förra bloggpost, om liberal debatt. (Läs den där.) Den handlar i mycket om spänningen mellan teoretisk och praktisk liberalism. Ja, liberaler har folkrörelseurspung och är aktiva där, men ofta(st) utan att framhäva sin ideologi. Och då menar jag inte bara frikyrko- och nykterhetsrörelserna, vilka i och för sig var grunden för frisinnet (frisinna betyder liberal, men har kommit att tolkas mera som en folkligt förankrad, praktisk liberalism till skillnad från teoretisk stadsliberalism). Liberaler inom folkrörelser med röda förtecken ligger också ofta lågt, eller hålls tillbaka för att inte sossemakten i dem ska rubbas.
Jag menar dock att idag finns föga av liberal debatt inom fp. Bara för några år sedan var den mera omfattande. Samtidigt menar jag, detta är givetvis min subjektiva uppfattning, att den praktiska liberalismen också skjutits åtsidan inom fp. Man sätter inte in frågorna i ett liberalt perspektiv, annat än sällan och då mycket ytligt.
Samtidigt finns det förstås både "praktiska" och "teoretiska" liberaler inom partiet, och i någon mån även i riksdagsgruppen.
Men nog bedömer jag det så att förmågan att kombinera och tillämpa teoretisk liberalism med praktisk var mycket mera utpräglad inom folkpartiet bara för något decennium sedan.
Och då i första hand den folkliga liberalism som kan kallas frisinne eller socialliberalism, med vida ramar. Som alltså både var teori och praktik.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/03/manga-liberaler-men-svart-att-samla-oss.html
Nå, jag har nämnt att Stefan Mårtensson efterlyst en liberal debatt, och då utifrån konkreta aktuella frågor.
http://martenssonsmeningar.blogspot.com/2009/03/till-liberalismens-forsvar-ii.html
Hos centerpartisten Mårtensson diskuteras också många debatter i just konkreta frågor utifrån en liberal synvinkel. Alltid intressant.
Och nu ser jag att på bloggen "Sagor från livbåten" under några dagar förts en intensiv debatt om liberalismen, mest från teoretiska utgångspunkter, med deltagande inte bara av sådana som betecknar sig som liberalar. Mycket intressant.
http://fridholm.net/2009/03/06/this-is-heavy-shit-filosofi-moral-och-ideologi/#comment-26243
Med detta vill jag alltså göra alla, som är intresserade av liberalismen och dess framtid, nyfikna på att kolla runt för att snappa upp den debatt som pågår. Den finns säkert också på bloggar jag inte snubblat på. Leta, läs och delta gärna. Återkoppla gärna hit också.
Återkoppling är viktigt, eftersom det är svårt att samla liberaler på ett och samma ställe. Det ligger liksom i ideologin... Men vi älskar att diskutera. För att det ska bli diskussion är det viktigt att vi ser var debatten förs, så vi kan delta i den.
Vill låta en gammal fras låta sig ljudas. Den har uppenbarligen anmanats av regeringen och tagit den bokstavligt i tolkningen att den gäller dom:
SvaraRaderaTy riket är ditt och makten och härligheten i evighet. Amen
Kosta vad det kosta vill så ska man klamra sig fast där även om alla ideologiska tankar städas bort. Det var bättre för när partierna hade någon bas om vad dom vill.
/Daniel A.
Men inget Amen. För vi får inte låta det sluta med detta.
SvaraRaderaVisst, om partier hade ideologier, OCH TILLÄMPADE DEM, då visste vi bättre vad de verkligen ville. Inte bara att de vill ha makt.
Och det gör nästan detsamma vilken ideologi de har, för det är i alla fall en varudeklaration. Och vi kan välja och vraka.
Nu vill de bara skoja skjortan av oss.
@ Lars-Erick.
SvaraRaderaJag har bara mer blod och svett att ge dig.
Du och andra goda krafter måste kliva in.
Med risk för att ni goda liberala krafter vinner, men då må det ske.
Ni måste in.
Vi kan inte ha en icke liberal regeringsgarnityr som denna.
Ni måste in.
Och vinner ni val händer följande: då får SAP värdiga motståndare.
Då får vi verkligen skärpa oss för att inte hamna på soptippen :)
Jo det där med varudeklaration är viktigt. Man har ju lärt sig att varken partiprogram eller uttalanden gäller längre. Det känns som om våra partier är kampanjapparater som enbart lyssnar på lobbyorganisationer.
SvaraRaderaDet är likabra att gå med i Badlands Hyenas Friliberalerna med en gång så vet man vad man får i alla fall. :)
/Daniel A.
Anders. Jag blir rörd av dina ord. Men måste verkligen seniorgardet in? Fast OK, det är ju faktiskt bland äldre liberaler som jag ser att liberalismen lever starkast.
SvaraRaderaSka vi verkligen ta fram käpparna och behöva hytta åt pojkspolingar som Jan Bj och Batong-Johan än mer än vi gjort?
Att både rädda partiet och landet? Oj, det är ingen liten uppgift du lägger på oss.
Apropå den senaste informationen att Europaparlamentet har beslutat om mer öppenhet, vilket är positivt.
SvaraRaderaDetta gällde tydligen inte dem själva, hur de spenderar skattebetalarnas pengar.
"http://blogs.euobserver.com/waterfield/2009/03/11/more-hypocrisy-in-the-european-parliament/
Euro-MPs have commendably voted for new rules making it easier to get legislation related European Union documents into public view.
But, inevitably, sadly, predictably and hypocritically the same MEPs have decided that the same openness should not apply to how they spend their expenses.
This is a great pity as the proposals, drafted by Michael Cashman, are a major improvement on the current secrecy status quo.
The hypocrisy - to make sure Euro-MP expense accounting is exempt - is already being used by opponents of greater access to documents, especially the European Commission to discredit openness.
It was the EPP - that’s the European Parliament’s largest centre right grouping, including the Tories - that tabled the amendments to ensure that MEPs’ financial accounting could remain top secret.
The PES - the second largest, Socialist, grouping, including Labour - agreed, partly as a trade off to preserve the proposals. The Liberals in Alde voted against, to their credit.
Tory and Labour Euro-MPs decided that their expenses would remain exempt from public interest requests under existing rights and privileges contained in the “Members’ Statute”.
Article Six of this EU legislation states “(1) Members shall be entitled to inspect any files held by Parliament. (2) Paragraph 1 shall not apply to personal files and accounts.”
This is the catch all privilege that is currently used to hush up wrong doing by MEPs by preventing any scrutiny of how they spend their allowances."
Har upptäckt att dina inlägg inte uppdaterats hos nyligen.se sedan den 18 februari.
SvaraRaderaNär det gäller väljarundersökningen vet jag nu att de, som inte har något parti att rösta på om det vore val idag, är 14,1 procent. 14.1 procent!!! Sveriges tredje största parti :-D Detta tillsammans med Folkpartiets statistiskt säkerställda tillbakagång med 2,1 procent tolkar jag som ett resultat av att det på båda sidor om mittlinjen finns besvikna väljare.
Farmor! Jag har en tid märkt underligheter när jag pingat inläggen. Men en del har jag sett funnits med i aktuella listan, men med orimlig fördröjning.
SvaraRaderaMen redan från 18 febr... hm, det var ungefär då som datorkrånglet, som ännu pågår, började. (Tappade uppgifter som datorn ska minnas. Omöligt att defragga o att återställa tidigare systeminställning etc, etc. Förutom seg o lynnig uppkoppling.)
Och senaste "Sifo", mkt märkligt där, inte minst m:s ökning trots att m är FRA och IPREDkramare.
Att fp går tillbaka är dock inte underligt.
Och inte heller att de osäkra är många. Egentligen borde det vara ännu fler.