EU-valet närmar sig med hög hastighet. Vissa opinionsundersökningar visar att piratpartiet har goda chanser till ett eller ett par mandat.
I den svenska politiken säger sig piratpartiet (pp) inte vilja ta ställning till frågor som inte har med sina egna frågor att göra (dvs integritet, rättssäkerhet etc, sådant som FRA-lagen, IPRED etc).
Detta med hänvisning till att man hoppas på att bli tungan på vågen och därigenom kunna förhandla fram "bästa" resultat, oavsett vilket sällskap det kan bli.
I EU-parlamentet lär pp inte bli vågmästare. Får inte chansen att kunna sälja sin röst till den som stöder dem i deras hjärtefrågor.
Desto större intresse får därför frågan om vilket resesällskap de väljer i EU. Alla partiet ansluter sig där till en "partigrupp", dels för att få bättre resurser, dels för att kunna förhandla sig till bättre insyn och platser i diverse utskott och få en bredare plattform för sitt agerande.
Alltså. Vilket sällskap väljer pp i EU? Tillsammans med regionala separatister? Tillsammans med socialisterna? Till den liberala gruppen? Till de konservativa-kristdemokratiska? Till ultranationalister/fascister?
Vilket sällskap? Det är inte oväsentligt, vi vet ju vilket problem som Junilistan hade att välja sällskap.
För mig är det viktigt att veta. Kanske för fler?
Det verkar som att de kommer bli de gröna eller liberala som gäller, men det vore inte fel att veta lite mer om saken. Detta är det enda jag har läst om saken:
SvaraRaderahttp://christianengstrom.wordpress.com/pp-om-eu/
Kålan, ja, det där är ju skrivet av toppkandidaten, så det får väl anses vara en ganska pålitlig källa till hur det kommer att bli.
SvaraRaderaHär är strategin för EP.
SvaraRaderaPS: Inga Vostok Gas SDB här inte, andra mindre smarta individer sitter med Svarte Petter. LOL
De liberala lär det nog bli (stämmer mest överrens med ideologin). För min del får det dock gärna bli tillsammans med de gröna.
SvaraRaderaJag skulle gärna vilja ha det beskedet rakt på av Christian E.
SvaraRaderaDet är lite svävande trots allt på den angivna länken. Troligen?
DEt skulle onekligen vara en förstärkning för den liberala gruppen om pp/Christian anslöt sig till den. Betr de gröna i EU så är de ju vad jag förstått lite annorlunda än i Sverige, och jag vet inte hur de står i pp:s hjärtefrågor.
Hur mkt har pp studerat det event "sällskapet" i EU?
Betr Svarte Petter. Skulle det där vara en släng åt Calle Bildt? Det förtjänar han, men jag fattar inte hur du får ihop det med min fråga.
Piratpartiet ämnar nog inte berätta exakt vilken grupp de går med i förväg. Man har bättre förhandlingsposition om man inte binder sig. Dessutom måste väl grupperna godkänna ett nytt parti också.
SvaraRaderaMen som skrivits annanstans, så blir det någon grupp med liberala värden.
Jag kan bekräfta det som Kålan och Svarte Petter skriver. Det är strategin för EU-parlementet som gäller.
SvaraRaderaVi går med i den grupp som ligger närmast oss i våra frågor, troligen den gröna eler den liberala.
Att vi inte vill lämna ett exaktare besked än så före valet är för att vi vill ha ett "rent" mandat från väljarna: att vi ska driva våra frågor på det effektivaste sätt vi kan, och koncentrera oss bara på dem.
Om vi lovade bestämt innan valet att gå med i grupp X finns risken att väljare skulle tolka det som ett halvt ställningstagande i alla andra frågor som grupp X driver, men som ligger utanför vårt program. Den risken vill vi undvika, så därför låter vi avsiktligt bli att ge ett definitivt besked före valet.
Tillägg: i kommentarerna hos Andreas Sjölander diskuterar jag med en representant för Junilistan varför Piratpartiet har valt en annan strategi än jl (som ju gick med i den lilla oberoende gruppen IND/DEM).
SvaraRaderaVi tycker inte att Junilistans strategi har levererat resultat, så därför väljer vi att göra på ett annat sätt.
Och vad det gäller ultranationalistiska främlingsfientliga partier kommer vi absolut inte gå med i deras grupp, vad de än får för sig att tycka om övervakning och upphovsrätt. Det beror på att vi inte gillar dem.
Mycket intressant fråga Lars-Erick. Tråkigt att vi inte kan få raka besked.
SvaraRaderaÄven om jag inte avser rösta alls i EP-valet så hoppas jag att pp kommer in och att de väljer den liberala gruppen (ja, den konservativa kan jag ju drömma bäst jag vill om). Väljer de den gröna så förstärks bara bilden av att integritet är en fråga enkom för trädkramare med stickade koftor och näbbskor. Det förlorar själva Saken på.
Nu anser jag ju de frågor som pp driver som utomordentligt viktiga. Dock ej som de enda viktiga.
SvaraRaderaDessutom antyder ju grupptillhörigheten ändå var någonstans pps grundvärderingar finns. Christian/pp ser det tydligen som taktiskt fel att säga för mycket, de vill ha ett förhandlingsutrymme.
Kanske har han/pp rätt, kanske är det fel. De har ju uteslutit några av de värsta alternativen, vilket är bra.
Men att ge svenska (el andra) väljare intrycket att integritetsfrågor är ngt bara för trädkramare och näbbskor, det är en allvarlig inskränkning! Så har vi ju det faktum att de gröna i Sverige och i övriga EU inte är identiska.
Å andra sidan så är (lyckligtvis) inte "liberala" partier heller desamma överallt. Och t ex fps Olle Schmidt i EU är betydligt liberalare (och integritetsvänligare) än fp i riksdagen.
Trots allt vill jag personligen gärna veta mera precist var pp står. Även om jag tvivlar på att det går att få ett klarare besked.