Sidor

23 maj 2007

Pengar eller skilsmässa.

En forskare vid Umeå Universitet har kommit fram till att det är fara för äktenskapet vid arbetslöshet, om man är – man. Vid mannens långtidsarbetslöshet så begär kvinnan ofta skilsmässa.
Men om kvinnan är arbetslös, då är det en annan sak. Att mannen har god ekonomi är alltså mycket viktigt för många kvinnor. Men kvinnans ekonomi har ingen betydelse för om mannen håller fast vid äktenskapet eller inte.
Det låter som en gammal fördom, att kvinnor gifter sig för pengar. Men nu har forskare bekräftat fördomen. I denna jämställda tid. Vad ska man tro?

22 maj 2007

Hoppas att jag har fel !

Allt fler partidistrikt inom fp rapporteras nu stödja Jan Björklund som ny partiledare. Jag är skeptisk till honom. Samtidigt så minns jag att när Bengt Westerberg skulle väljas så hade han en kameral högerframtoning, som gjorde mig betänksam. Skrev t.o.m ett brev till Lars Lejonborg om dessa tvivel, och det visade sig att han delade dem. Westerberg blev den bäste och klarast socialliberale fp-ledaren sedan Bertil Ohlin. Så fel man kan ha.
Nu påminns jag om detta i ett nyhetsbrev från Olle Wästberg (fd statssekr hos Ann Wibble mm). Han var också emot Bengt W den gången, liksom Peter Örn (en gång en utpräglad socialliberal partisekreterare), och Olle Wästberg menar att Jan Björklund kan överraska i positiv riktning när han får framträda i helfigur.
Jag hoppas verkligen att jag har fel och att Olle Wästberg har rätt. Dock tror jag att en postiv överraskning skulle underlättas om Björklunds omgivning, dvs vice partiledare med flera, redan från början består av goda socialliberaler. Som exempelvis Cecila Malmström och Birgitta Ohlsson. Med Erik Ullenhag kvar som partisekreterare. Och med Staffan Werme (kommunalråd i Örebro) inom räckhåll.

16 maj 2007

Skattemedel till lagbrott

Så var det detta att ett antal kvinnor i en kvinnojour frikänts trots att de skyddat en kvinna som helt emot lagen tagit barnen från umgänget från dess far, under många år dessutom. Domstolen ansåg att kvinnojouren inte är en offentlig verksamhet och därför inte behöver fråga folk om deras motiv etc för att få jourens hjälp. Någon vilja att kolla upp den andra partens åsikt fanns inte, lika lite som de kollat upp vem som enligt lagen hade rätt till barnen.
Nå, all rim och reson är väl ändå att inte så helt lita på en parts utsagor i denna typ av frågor. Här tummas friskt på sanningen.
Dessutom, kvinnojourerna arbetar oftast med skattemedel, även om de inte formellt är offentliga inrättningar. Att skattemedel ska gå till verksamheter som bedriver lagtrots och begår lagbrott, det är väl ändå helt orimligt!

Att skydda utsatta kvinnor från misshandel är en helt annan sak än att ta lagen i egna händer. Mot lagen.

11 maj 2007

Fredagen den 11 maj.

Vår lille son blir idag 1 år och 8 månader. Hör att studenter i Sverige (men studien gjordes visst i Lund) dricker för mycket. Alldeles för många som dricker för mycket. 85 % av tjejerna och 72 % av killarna är i riskzonen, dvs konsumerar för mycket för ofta. Helt osannolika siffror, men har man sagt det i radion så...
Är det därför som det också uppges att en mängd ungdomar exponerar sina sexuella aktiviteter på internet. “Vi var berusade”, säger de som “ursäkt”.
Betr gruvstrejken så uppmärksammas nu alltmer att gruvarbetarnas grundlön ligger högre än många akademikers lön. Med tillägg blir skillnaden ännu större. Men alla jämför sig ju med de som har det bättre. T ex med ministrar, eller direktörer. Och direktörerna jämför sig med USA-direktörer. Samtidigt ser vi att inflationen tar fart igen. Kejdereaktion.
Som ett nytt bevis på att “Sverige-är-bäst” kan man se att försvarsministern (m) anser att svenska splitterbomber inte är farliga för civila. Det gör dem unika... Därmed går han emot den överenskommelse som gjorts, framdriven av Birgitta Ohlsson (fp) , om att Sverige ska motarbeta användningen av splitterbomber. Dubbelmoral, modell (m).
Dubbelmoral, modell Göran Persson, är ingen nytt. Men nu gäller det hans nya knäck som konsult, som han lagt upp så att han ska kunna ha lön både som konsult och statsrådspension utan avdrag på den senare. Dubbel ersättning alltså. Men mer än halverat anseende, ifall han skulle ha något kvar.

09 maj 2007

Gruvstrejken slut, men...

Så slutade den olagliga gruvstrejken på onsdag em. Det var bra det. För vilda strejker är olagliga. Så är det faktiskt.
Sedan kan man i och för sig ha olika åsikter om det finns något skäl till dem som man kan känna sympati för.
Jag känner ingen sympati för denna vilda strejk. Däremot så har jag förståelse för den frustration som många kan känna när höjdarna i samhället, inbegripet dirketörerna i de större bolagen (och en och annan politiker) skor sig utan tanke på samhällsansvar eller solidaritet. Men det försvarar inte en vild strejk.
Oavsett om nu denna strejk ger något påtagligt resultat för de strejkande, vilket är tveksamt, så gav det fel signal till de lågavlönade, vilket gruvarbetarna inte är. Arbetarna visade inte heller solidaritet.

08 maj 2007

Som man sår får man skörda.

Gruvstrejken är de giriga direktörernas fel.

Gruvarbetarna i Kiruna är sannerligen inte lågavlönade. När de nu strejkar vilt, trots avtal, är det inte för att de precis svälter.
Nej, anledningen är att LKAB går väldigt bra just nu, pga av världskonjunkturen och malmpriserna. Faktorer som ofta svänger rejält såväl upp som ned. Men gruvarbetarna vill vara med och få en större del av kakan, och hänvisar till direktörernas kraftiga och oblyga lönelyft.
De giriga direktörerna har därmed bäddat för dessa bekymmer. Sår man vind får man skörda storm.

Och inte lär ett extra lyft för gruvarbetarna gynna jämställdheten och de traditionellt lågavlönade kvinnojobben. Några fyra tusen extra i månaden lär de aldrig få se, i stället ökar klyftan mellan mansjobb och kvinnojobb.

PR-Persson

Så gick Göran Persson över till en moderat PR-byrå för att få ihop pengar till sin herrgård. I och för sig begripligt, eftersom han vill leva godsherreliv.
Dock, ytterst pinsamt för socialdemokratin, att allt fler av deras fd toppolitiker så lätt byter sida. Det är en stor belastning för dem, sänker trovärdigheten. Tyvärr ökar det även politikerföraktet i allmänhet. Att ledande politiker som hoppar av blir PR-män och lobbyister för verksamheter som de tidigare haft att sköta som politiker, många upplever det som jäv. Naturligtvis är det just Perssons kontakter som politiker som PR-byrån vill utnyttja.
Frågan är om det verkligen ger dem den PR de vill ha.
Viktigare är det principiellt tveksamma när denna typ av avhopp, sidbyten sker. Att Carl Bildt gratulerar Persson till dennes nya knäck får ses som ganska så grym ironi...

05 maj 2007

Vill m höja bensinskatten?

Nu signalerar Anders Borg, finansminister (m) att bensinskatten kan höjas pga klimathotet. Visst är utsläppen från bensin farliga för miljön. Men skall därför vanligt folks nyttjande av bilen stoppas?
Borg tror mycket mera på ekonomiska styrmedel (höjda skatter) är på stimulanser och ändrade attityder.
Det är möjligt att han har rätt. Men blir det därför rättvist - eller effektivt? Höjda skatter på bensin innebär att de som har en god inkomst (eller mer) kan fortsätta köra sina bensinslukande bilar. Eller som riksdagsledamöter och ministrar, åka taxi på skattepengar. Eller, som Stockholmare nyttja väl utbyggd och subventionerad kollektivtrafik.
För oss andra, som inte bor i Stockholm och som har låga eller normala inkomster innebär det våldsamma ingrepp i vår vardag. Vi måste ställa, eller sälja, den helt nödvändiga bilen. Vi tar oss inte till jobbet och fritiden utarmas eftersom det blir alltför kostsamt att skjutsa barn eller oss själva till olika aktiviteter, till sport- eller kultur.

Bensinen är redan alltför dyr för oss. Därför vore det bättre att ytterligare pressa bilfabrikanterna till att ta fram bensinsnålare bilar, att se till att motorstyrkan drogs ner (= sänker bensinförbrukningen), att ta fram mera av alternativa drivmedel. Och att de övergångsvis subventioneras.

Den nuvarande inriktningen är ju att skatta oss till döds för att minska energiförbrukningen. Att göra alternativ energi billigare, relativt sett, genom att beskatta olja och el. Men vad hjälper det den som inte har pengar nog? Den som har höga inkomster får en valfrihet, men vi andra vi får frysa och hålla oss hemma.

Är det en inriktning som räddar miljön, som skapar nya jobb och utveckling? Jag har svårt att tro att en eländigare tillvaro för vanligt folk "räddar miljön".
Nej, en sund sparsamhet, som inte framtvingas in absurdum genom skatter, kombinerad med teknikutveckling, det måste vara mera positivt på både kort och lång sikt.

02 maj 2007

1:a maj här och där

Första maj i år verkar trots allt inte ha varit mycket mera upphetsande än vanligt, trots att sossarna nu befinner sig i opposition. OK, visst försökte en och annan talare krydda sina tal lite mer än vanligt, det bjuder väl rollen som oppositionsparti. Men nog är det märkligt att ett parti som vill komma tillbaka till makten har så lite av offensivt tänkande framåt. I och för sig lär Mona Sahlin ha talat lite om behovet av omprövning och förnyelse, men det verkade tämligen blekt och tafatt. Det vanligaste inslaget i s-talarna retorik var kraven på återställare. En och annan sådan kan jag ha viss förståelse för, men inte är det mycket att bygga framtiden på att ständigt blicka bakåt. Speciellt om viljan att lära av gamla misstag inte är överväldigande.

Däremot kan man nog vara glad över att svensk politik, trots regeringsskifte och stundtals hårda ord, ändå håller sig till en verbal kamp. I Turkiet är det stora massdemonstrationer inför presidentvalet.
Och i Filippinerna t ex hålls val nu i maj. Där är det hårdare tag. Alltför hårda tag. Den nyblivne boxningsvärldsmästaren Manny Pacquiao, som kandiderar till kongressen, har blivit mordhotad och flera borgmästare har blivit ihjälskjutna. Det är förenat med livsfara att vara politiker där. Trots det är det vanligt att både idrottsstjärnor och populära skådespelare även försöker sig på en politisk karriär.